Ενδοδαπέδια θέρμανση και ψύξη – Ηλιακή Θέρμανση

floor-heating

Θέρμανση δαπέδου

Η ενδοδαπέδια θέρμανση, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην θέρμανση των σύγχρονων κτιρίων. Τα πλεονεκτήματά της την καθιστούν ξεχωριστή και αυξάνονται συνέχεια αυτοί που την προτιμούν. Η Δ. ΤΟΛΗΣ ECOENERGY αναλαμβάνει την μελέτη και την εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης και ψύξης σε κτίρια που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο κατασκευής τους. Συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρίες ενδοδαπέδιας θέρμανσης στην Ελλάδα και παρέχει στους πελάτες της προτάσεις που καλύπτουν τις ποικίλες ανάγκες τους.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση μετατρέπει το δάπεδο σε σώμα θέρμανσης. Η θερμότητα κατανέμεται εκεί που είναι απαραίτητη με πολύ λίγη αδράνεια και με χαμηλότερο σε θερμοκρασία νερό προσαγωγής. Το σπουδαιότερο είναι ότι έχουμε την σωστή θερμοκρασία στο κατάλληλο σημείο του σώματος μας, δηλαδή 29 oC στα πόδια, 22 oC στο κυρίως σώμα και 19 oC στο κεφάλι, έτσι ζεσταινόμαστε πάντα και νιώθουμε όμορφα. Λόγω της ειδικής σύστασης του θερμομπετόν, η θερμοκρασία ακτινοβολείται ολόκληρη στο εσωτερικό του σπιτιού. Επιπλέον η πυκνή διάστρωση κοντά στους εξωτερικούς τοίχους και στα ανοίγματα του σπιτιού έχει ως αποτέλεσμα ακόμη πιο καλή μόνωση.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι οικονομικότερη σε ποσοστό 30% στη λειτουργία της από τη συμβατική θέρμανση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θερμοκρασία του νερού προσαγωγής που απαιτείται είναι 45oC ενώ στα συμβατικά σώματα είναι 80 oC Γνωρίζουμε ότι όσο πιο χαμηλή θερμοκρασία έχει το νερό που τροφοδοτεί ένα σύστημα θέρμανσης, τόσο μεγαλύτερη απόδοση έχουν οι λέβητες, οι αντλίες θερμότητας και οι ηλιακοί συλλέκτες. Αν μάλιστα λάβει υπόψη του κάποιος ότι για κάθε 1°C μείωσης της θερμοκρασίας προσαγωγής, κάνουμε οικονομία καυσίμου 3%, τότε κατανοούμε το όφελος να διατηρούμε τη θερμοκρασία νερού λειτουργίας όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Ακόμη, σημειώνονται λιγότερες απώλειες στις σωληνώσεις και στους χώρους της οροφής, των τοίχων και του αερισμού, καθώς δε χρειάζεται να θερμαίνεται ο αέρας.

Ψύξη δαπέδου

Η ενδοδαπέδια ψυξη βασίζεται στη δυνατότητα που έχει το δάπεδο να απορροφά την ενέργεια ομοιόμορφα από όλο το χώρο. Αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον δίκτυο σωληνώσεων της ενδοδαπέδιας θέρμανσης προσθέτοντας ένα μηχανισμό παραγωγής ψύξης (αντλία θερμότητας, ψύκτης νερού, γεωθερμική αντλία θερμότητας), κρύο νερό διοχετεύεται στο δάπεδο και το μεταβάλλει σε μια ψυχρή επιφάνεια. Σε ένα χώρο, όπου όλα τα δομικά στοιχεία έχουν σταθερή θερμοκρασία 20°C– 25°C, δημιουργείται ένα δροσερό κλίμα και ο άνθρωπος απολαμβάνει την επιθυμητή θερμοκρασία.

Στην ενδοδαπέδια ψύξη η θερμοκρασία προσαγωγής νερού στις σωληνώσεις αυξομειώνεται μεταξύ 16°C – 20°C, ενώ η θερμοκρασία του δαπέδου από 19°C – 22°C. Αν η θερμοκρασία δαπέδου ήταν μικρότερη από 19°C, σε συνδυασμό με την αυξημένη σχετική υγρασία στο χώρο, θα δημιουργούνταν έντονα προβλήματα υγροποίησης στο δάπεδο, πράγμα που αποτελεί και το βασικό περιορισμό στο σύστημα. Συμπερασματικά, το μέγιστο καλυπτόμενο ψυκτικό φορτίο ενός χώρου από δροσισμό δαπέδου δε μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 50 W/m² ή 190 btu/h*m², γεγονός που δηλώνει τη μέγιστη μείωση της θερμοκρασίας του χώρου κατά 4°C – 7°C – στις ελληνικές κατοικίες αντιστοιχεί περίπου στο 50-60% των μέγιστων ψυκτικών τους φορτίων.

Λόγου χάρη αν η εξωτερική θερμοκρασία ήταν 36°C, στο εσωτερικό του χώρου που κλιματίζεται η θερμοκρασία στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν 29°C με το συγκεκριμένο σύστημα. ΄Ετσι μιλάμε πάντοτε για δροσιά στο χώρο και όχι ψύξη. Εάν επικρατεί καύσωνας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί κάποιος να συμπληρώσει το σύστημα με σώματα fan-coil , στα οποία κυκλοφορεί παγωμένο νερό και έτσι να δώσει συμπληρωματική ψύξη, ενώ συγχρόνως επιτυγχάνεται και η αφύγρανση του χώρου.

Προκειμένου να εγκαταστήστουμε ένα σύστημα ενδοδαπέδιας ψύξης πρέπει απαραίτητα να γίνει μελέτη της εγκατάστασης από μηχανολόγο μηχανικό καθώς και να επιλεγούν σωστά τα απαραίτητα υλικά και οι αυτοματισμοί. Σημαντικά βοηθά και η παράλληλη εφαρμογή των αρχών παθητικού δροσισμού, όπως η ύπαρξη κήπου, το άνοιγμα παραθύρων κατά την διάρκεια της νύκτας, ο φυσικός αερισμός, οι τέντες κλπ καθώς και η ταυτόχρονη ύπαρξη μηχανικού εξαερισμού των χώρων για την απαγωγή του ζεστού αέρα και της αυξημένης υγρασίας. Επίσης, σπουδαία είναι και η συμβολή του είδους της τελικής επίστρωσης του δαπέδου, όπου γενικά το μάρμαρο και τα πλακάκια έχουν τους πιο καλούς συντελεστές αντίστασης θερμικής αγωγιμότητας. Τέλος, για να λειτουργήσει σωστά ένα τέτοιο σύστημα επιβάλλεται να γίνεται έλεγχος και συχνά να ρυθμίζεται η υγρασία των χώρων, ώστε να μην υπάρχουν υγροποιήσεις στο δάπεδο, όταν η θερμοκρασία του είναι μικρότερη από τη θερμοκρασία υγροποίησης

Ηλιακή θέρμανση

Η ηλιακή θέρμανση βασίζεται στην αρχή της λειτουργίας της Ηλιακή υποβοήθηση θέρμανσης λόγω του ότι λειτουργεί υποστηρικτικά, και είναι η τοποθέτηση συστοιχίας συλλεκτών στην ταράτσα ή τη στέγη του κτιρίου, οι οποίοι ζεσταίνουν νερό.

Το ζεστό νερό, στη συνέχεια, αποθηκεύεται σε ένα θερμοδοχείο (boiler) και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της θέρμανσης του κτιρίου. Επίσης το σύστημα αυτό παράγει και ζεστό νερό χρήσης.

Ένα τέτοιο σύστημα, δεδομένου ότι η απόδοσή του εξαρτάται από τις συνθήκες ηλιοφάνειας, μπορεί να συμβάλει στο μέγιστο βαθμό κατά την αρχή και το τέλος της χειμερινής περιόδου (Οκτώβριο, Νοέμβριο, Μάρτιο, Απρίλιο) όταν οι ημέρες και οι ώρες ηλιοφάνειας είναι πολλές και οι ανάγκες της λειτουργίας του κεντρικού συστήματος θέρμανσης είναι μικρές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα σύστημα ηλιακής θέρμανσης μπορεί να τοποθετηθεί όχι μόνο σε νέες κατοικίες αλλά και σε παλιές ενώ, η εξοικονόμηση ενέργειας που γίνεται εγγυάται την γρήγορη απόσβεση της αξίας του συστήματος.

Πλεονεκτήματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επιλογή ενδοδαπέδιας Θέρμανση – ψύξης:

Εξοικομόμηση στους χώρους του κτιρίου.
Υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας σε όλους τους χώρους.
Δεν υπάρχουν οσμές.
Δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών, αφού δεν υπάρχουν συμβατικά σώματα.
Παρέχει δυνατότητα αυτονομίας σε κάθε δωμάτιο.
Υπάρχει ευκολία στη ρύθμιση και στο χειρισμό.
Δημιουργείται ηχομόνωση στο δάπεδο.

Ζητήστε μια προμελέτη