Εγκατάσταση Γεωθερμίας σε κατοικία στο Αγρίνιο

geothermia-erg1-(21)

Κλειστου τύπου είναι το γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού που εγκαταστάθηκε σε πολυτελή κατοικία στο Αγρίνιο, συνολικής επιφάνειας 320 m2 περίπου. Τη μελέτη, σχεδιασμό και την προμήθεια των μηχανημάτων ανέλαβε ηΤΟΛΗΣ eco energy & ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ, ενώ την επίβλεψη και υλοποίηση του έργου η εταιρία ΤΟΛΗΣ eco energy. με έδρα το Αγρίνιο. Ο κλιματισμός της κατοικίας αυτής επιτυγχάνεται με τη χρήση ενδοδαπέδιου συστήματος και τοπικών κλιματιστικών μονάδων (fan coils).

Ο γεωθερμικός εναλλάκτης εγκαταστάθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του οικοπέδου, επιφάνειας 1000 m2 περίπου. Αποτελείται από 2 στρώσεις και το συνολικό μήκος των κυκλωμάτων του γεωθερμικού εναλλάκτη είναι 3500 m.

Ο γεωθερμικός εναλλάκτης καταλήγει στο χώρο του μηχανοστασίου, όπου συνδέεται με τη γεωθερμική αντλία θερμότητας τύπου NECS – WN του οίκου CLIMAVENETA Ιταλίας, του οποίου η ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος. Η συγκεκριμένη αντλία θερμότητας είναι εφοδιασμένη με δύο ψυχροστάσια, ένα για την κατανάλωση και ένα για τον γεωθερμικό εναλλάκτη. Μάλιστα για το ψυχροστάσιο που βλέπει στην πλευρά της γεωθερμίας διαθέτει αντλία κυκλοφορίας νερού τύπου INVERTER, για μεγιστοποίηση του βαθμού απόδοσης της εγκατάστασης. Οι τοπικές κλιματιστικές μονάδες (fan coils) που χρησιμοποιήθηκαν είναι επίσης του οίκου CLIMAVENETA, και πιο συγκεκριμένα της σειράς NFT, κατάλληλη για ειδικές εφαρμογές όπως η συγκεκριμένη. Διακρίνονται για την κομψή τους εμφάνιση, την αθόρυβη λειτουργία που εξασφαλίζουν περαιτέρω άνεση, αλλά και τον εξελιγμένο ηλεκτρονικό έλεγχο που διαθέτουν, βελτιστοποιώντας έτσι την απόδοσή τους.

Η γεωθερμική αντλία θερμότητας παράγει νερό θερμοκρασίας 45 οC στη λειτουργία θέρμανσης και νερό θερμοκρασίας 7 οC στη λειτουργία ψύξης.

Ο προσεκτικός σχεδιασμός του γεωθερμικού εναλλάκτη, έγινε με στόχο το μεγάλο βαθμό απόδοσης όχι μόνο της γεωθερμικής αντλίας θερμότητας αλλά και όλης της εγκατάστασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γεωθερμική αντλία θερμότητας να έχει βαθμό απόδοσης EER > 5,60 στην ψύξη και COP > 3,9 στη θέρμανση.

Mετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην εγκατάσταση μετά από έναν χρόνο λειτουργίας επαλήθευσαν τα μεγέθη της μελέτης. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του χειμώνα το σύστημα, κατανάλωσε ηλεκτρική ενέργεια 3.400 KWh, ενώ για την περίοδο του καλοκαιριού 1.800 kWh. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πόσο σημαντικός είναι ο σχεδιασμός του γεωθερμικού εναλλάκτη για την απόδοση του συστήματος.

Η γεωθερμία σήμερα είναι το πιο μοντέρνο και σύγχρονο σύστημα κλιματισμού στον κόσμο. Εγκαθίσταται σε όλα τα νέα κτίρια και καλύπτει όλα τα μεγέθη εφαρμογών, από μικρά σπίτια εώς μεγάλα κτίρια γραφείων ή ξενοδοχείων. Είναι το οικολογικότερο και φιλικότερο σύστημα αξιοποιώντας την ενέργεια της γης. Με τη γεωθερμία επιτυγχάνεται πλήρης ανεξαρτητοποίηση από το πετρέλαιο. Ελευθερώνει χώρους στο εσωτερικό των κτιρίων και συνδυάζεται με ενδοδαπέδια θέρμανση και τοπικές κλιματιστικές μονάδες (fan coils) κρυφές είτε φανερές. Η απόδοση μιας γεωθερμικής εγκατάστασης δεν επιρρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες και αποδίδει το ίδιο όλο το χρόνο. Επιπλέον το μέγεθος του μηχανοστασίου μειώνεται αισθητά μιας και δεν υπάρχει δεξαμενή πετρελαίου. Ακόμα το κόστος λειτουργίας μιας γεωθερμικής εγκατάστασης είναι 50 – 60 % μικρότερο από το παραδοσιακό σύστημα του καυστήρα – λέβητα πετρελαίου, και επιτρέπει την γρήγορη απόσβεση του επιπλέον κόστους της γεωθερμικής εγκατάστασης, όπως φάνηκε και στην συγκεκριμένη εγκατάσταση που περιγράφηκε παραπάνω.

Η γεωθερμία είναι σίγουρα ένα σύστημα κλιματισμού που έχει όλα τα φόντα να κυριαρχήσει στην αγορά, με βάση τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας και την οικολογική συμπεριφορά και συνείδηση που έχει αρχίσει και εδραιώνεται στην κοινωνία. Ήδη στις χώρες τις Ευρώπης αλλά και στην Αμερική έχει καθιερωθεί ώς ένα από τα πλέον απαραίτητα συστήματα όσο αναφορά την ενεργειακή και οικολογική πολιτική της κάθε χώρας, με σημαντικές φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις σε όσους το υιοθετούν. Δυστυχώς όμως στην χώρα μας δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα κάποιο σχέδιο νόμου που να ενθαρρύνει την χρήση γεωθερμίας. Αντιθέτως η γραφειοκρατεία πολλές φορές έχει αποτρέψει τη χρήση της. Επιπλέον η παραπληροφόρηση, λόγω κυρίως άγνοιας, που μεταδίδεται στους πολίτες έχει επηρεάσει αρνητικά την διάδοσή της. Είναι λοιπόν απαραίτητο η πολιτεία, οι εταιρίες και οι μηχανικοί του χώρου να ενθαρρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν γεωθερμικά συστήματα, αποδεδειγμένα υψηλής απόδοσης, που θα τους εξασφαλίσουν όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα.