Εξι πηγές θέρμανσης για τον χειμώνα – Κόστος και ποιοτικά χαρακτηριστικά

Σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου και να κάνουν σημαντική εξοικονόμηση αλλά και να μπορέσουν να έχουν αποτελεσματική θέρμανση.

Ο τρόπος για την επιλογή ενός συστήματος θέρμανσης για το οποίο δεν θα επιβαρυνθούμε οικονομικά, είναι να ληφθεί υπόψη το κόστος του καυσίμου, τη πιθανότητα αύξησης του, το κόστος για την αγορά των συσκευών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αναφέρει η Ημερησία η οποάι παραθέτει το κόστος θέρμανσης για μια τυπική κατοικία:

Ηλεκτρισμός:

Ηλεκτρικός λέβητας – ηλεκτρικά σώματα, (Βαθμός Ενεργειακής Απόδοσης, ΒΕΑ=1,00 ή 100%) 2.400 €

Πετρέλαιο:

Τιμή 1,3 €/lt,
Κεντρική Θέρμανση (ΒΕΑ=0,8 ή 80%) 2.000 €, Σόμπα (ΒΕΑ=0,90) 1.730 €

Φυσικό Αέριο: Τιμή ενέργειας 0,077 €/kWh

Λέβητας παλιάς τεχνολογίας ΒΕΑ=0,80 1.150 €
Λέβητας νέας τεχνολογίας ΒΕΑ=0,90 1.030 €
Λέβητας συμπυκνώματος ΒΕΑ=0,97 950 €

Πελετ με υγρασία κάτω του 8%:

Τιμη 0,35€/Kg,
Κεντρική Θέρμανση (ΒΕΑ=0,8) 1.050 €
Σόμπα (ΒΕΑ=0,90) 930 €

Ξυλό, με υγρασία κάτω του 15%:

Τιμη 0,15€/Kg
Κλασσική σόμπα (ΒΕΑ=0,6) 740 €
Αερόθερμη σόμπα – ενεργειακό τζάκι (ΒΕΑ=0,8) 550 €

Αντλία θερμότητας- Κλιματιστικό:

(ΒΕΑ=3,6, μεσος ΒΕΑ=2,6 ή 260%) 650 €

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των 6 πηγών θέρμανσης

Ηλεκτρισμός

Ο ηλεκτρισμός θεωρείται ακριβή μορφή ενέργειας, ενώ παράλληλα υπάρχουν και αντιδράσεις για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον όταν χρησιμοποιείται για θέρμανσης. Το 67% της ενέργειας που ξοδεύεται για τη παραγωγή του χάνεται στην πορεία και μόνο το 33% φθάνει στον καταναλωτη. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ με κοινή παροχή ηλεκτρικής ισχύος 8 κιλοβάτ δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως την ανάγκη θέρμανσης μεγάλων χώρων.

Πανελ υπέρυθρων, σόμπες αλογόνου, θερμοπομποί

Οι θερμοπομποί θερμαίνουν άμεσα επιφάνειες και σώματα με ακτινοβολία, ενώ δίνουν και μια άμεση αίσθηση θερμότητας η οποία δεν είναι πραγματική, καθώς με την διακοπή της λειτουργίας τους, η αίσθηση του κρύου επανέρχεται.

Πετρέλαιο

Για να λειτουργεί αποδοτικά ένας λέβητας χρειάζεται ρύθμιση του καυστήρα έτσι ώστε ο φυσητήρας να παρέχει τον απολύτως απαραίτητο αέρα καύσης και η θερμοκρασία των καυσαερίων να μην είναι υπερβολικά υψηλή και χάνεται ενέργεια.

Επιπλέον το πετρέλαιο δημιουργεί επικαθήσεις στις επιφάνειες του λέβητα και τότε η απόδοση πέφτει σημαντικά. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται συχνά, ακόμη και 2 φορές το χρόνο, καθάρισμα.

Φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο είναι πιο καθαρή πηγή και δεν απαιτεί συχνό καθάρισμα. Οσον αφορά τη ρύθμιση του, ισχύει ότι και με το πετρέλαιο. Πληρώνεται μετά τη χρήση του και δεν απαιτεί φροντίδα για τη προμήθεια του αφού είναι πάντα διαθέσιμο από το δίκτυο.

Πελετ

Το πελετ παράγεται από υπολείμματα φυτικών υλών και θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Το πελετ δεν είναι βολική πηγή ενέργειας αφού χρειάζεται συνεχή τροφοδότηση.

Ξύλα

Τα ξύλα πρέπει να είναι στεγνά, (υγρασία μέχρι 15%), δηλ. να έχουν κοπεί από Νοέμβρη μέχρι Μάρτη και να χρησιμοποιηθούν μετά από 18 μήνες.

Απαιτείται η τοποθέτηση θερμομέτρων σε όλους τους χώρους για να έχουμε τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Σε αντίθεση με τα κλασσικά τζάκια που αποδίδουν στο χώρο περίπου το 20% της θερμότητας, τα ενεργειακά τζάκια αποδίδουν μέχρι 75%.

Αντλία θερμότητας – κλιματιστικό

Το κλιματιστικό είναι η μοναδική περίπτωση που εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια επειδή δεν ζεσταίνει απλώς αλλά αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και την φέρνει μέσα στην κατοικία. Αποδίδει κατά μ.ο. 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει (βαθμός απόδοσης 250%)

Πηγή: b2green