Συμφέρουν τα πέλλετ έναντι του πετρελαίου;

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με άρθρα σχετικά με φθηνή θέρμανση γενικότερα και με πέλλετ ειδικότερα. Δυστυχώς όμως, παρατηρούνται ένας σωρός ανακρίβειες στις διατιθέμενες πληροφορίες που στο τέλος οκαταναλωτής αντί να βγάλει ένα συμπέρασμα για το τι τελικά συμφέρει, καταλήγει μπερδεμένος και απογοητευμένος. Τα πράγματα είναι πολύ απλά όσον αφορά το μέγα – πλέον – ερώτημα: πετρέλαιο ή πέλλετ;

1. Για την ίδια θέρμανση πόσο θα κοστίσει το πετρέλαιο και πόσο το πέλλετ;

Το πετρέλαιο έχει θερμογόνο δύναμη 11,9 KWh/λίτρα και τιμή (από φέτος με την εξίσωση των φόρων) 1,45 ευρώ/λίτρο.

Οπότε, για έναν καυστήρα με απόδοση 90%, το κόστος είναι: 1/(11,9 x 0,9) λίτρα επί 1,45 ευρώ/λίτρο.

ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: 0,135 ευρώ/kwh

Τα πέλλετ έχουν θερμογόνο δύναμη περίπου 5 kWh/κιλό και μέση τιμή γύρω στα 0,30 ευρώ το κιλό.

Οπότε, θεωρώντας ένα μέσο καυστήρα με απόδοση 85% το κόστος είναι: 1/(5 x 0,85) επί 0,30 ευρώ/κιλό.

ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΠΕΛΛΕΤ: 0,0705 ευρώ/kWh.

2. Η αλλαγή του καυστήρα πόσο θα κοστίσει;

Από τα στοιχεία και τους υπολογισμούς παραπάνω είναι αυτονόητο ότι τα πέλλετ προσφέρουν μια τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων. Όμως, πέρα από το πόσο θα κοστίσουν τα καύσιμα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αντικατάσταση του εξοπλισμού. Ένα σύστημα καυστήρα-λέβητα πέλλετ κοστίζει από 3.500 έως και 4.000 ευρώ ή και παραπάνω.

Σε γενικές γραμμές, άν η κατανάλωση είναι υψηλή, τότε η ετήσια εξοικονόμηση θα είναι μεγάλη και η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου για την αγορά του καυστήρα θα γίνει πολύ γρήγορα, οπότε και συμφέρει η αντικατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω καθώς και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της κατανάλωσής.
Πηγή:B2Green.gr